Stäng X

Vitaminer & Mineraler

Här presenteras samtliga analyser inom kategorin ”Vitaminer & Mineraler” som ingår i någon av våra hälsokontroller eller hälsoundersökningar. Var vänlig se information för respektive hälsokontroll eller hälsoundersökning för vilka prover som ingår i just din provtagning.

D-Vitamin

D-vitamin finns i flera former, varav de två vanligaste är D2 (ergokalciferol) och D3 (kolekalciferol). D-vitaminet kan bildas naturligt i huden när den exponeras för solljus, men det kan också intas genom vissa livsmedel och kosttillskott.

D-vitamin behövs för att främja en hälsosam benstyrka genom att hjälpa kroppen att absorbera kalcium och fosfor från kosten. Det bidrar även till att upprätthålla en balanserad immunfunktion och stödjer cellernas tillväxt och differentiering. Dessutom har D-vitamin en roll i att reglera humör och främja en normal muskelfunktion.

Brist på D-vitamin kan leda till hälsoproblem, inklusive benskörhet och nedsatt immunförsvar. Det är viktigt att få tillräckligt med D-vitamin genom solsken, kost eller kosttillskott för att upprätthålla en optimal hälsa.

Folat

Folat, också känt som folsyra eller vitamin B9, är en vattenlöslig vitamin som kroppen behöver för att utföra olika funktioner. Det är nödvändigt för produktionen och underhållandet av nya celler, inklusive produktionen av röda blodkroppar. Folat är också avgörande för DNA-syntes, celldelning och normal nervfunktion.

Folat är särskilt viktigt under graviditet, eftersom det bidrar till fostrets utveckling och minskar risken för vissa födelsedefekter, såsom ryggmärgsbråck. Det spelar också en roll i produktionen av vissa neurotransmittorer som påverkar humör och mental hälsa.

Matkällor som är rika på folat inkluderar mörkgröna bladgrönsaker, baljväxter, lever, citrusfrukter och spannmålsprodukter.

Zink

Zink är en mineral som kroppen behöver i små mängder för att utföra olika funktioner. Det är involverat i över 300 enzymreaktioner och spelar en central roll i celltillväxt, proteinsyntes, immunfunktion och DNA-syntes. Zink är också viktigt för sårläkning, upprätthållande av smaksinne och lukt, samt kognitiv funktion.

Zink finns naturligt i olika livsmedel, särskilt i skaldjur, kött, nötter, frön och mejeriprodukter. Kroppens zinknivåer kan påverkas av faktorer som kost, ålder, kön och hälsotillstånd. Zinkbrist kan leda till hälsoproblem, såsom försämrat immunsystem, tillväxtstörningar, hudproblem och försämrad sårläkning.

Kobalamin (Vitamin B12)

Kobalamin, mer känt som vitamin B12, är en vattenlöslig vitamin som spelar en avgörande roll i flera viktiga funktioner i kroppen. Det är nödvändigt för produktionen av röda blodkroppar, nervsystemets hälsa och DNA-syntes.

Kobalamin finns främst i animaliska livsmedel som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Det är en viktig näringskomponent för personer som följer en vegetarisk eller vegansk kost att vara medvetna om och eventuellt överväga kosttillskott eller berikade livsmedel. Kobalamin absorberas i tunntarmen med hjälp av ett protein som kallas intrinsic factor, som utsöndras av magsäcken. Brist på kobalamin kan leda till anemi, trötthet, neurologiska problem och matsmältningsbesvär.

Magnesium

Magnesium är en mineral i kroppen som är involverat i över 300 enzymreaktioner och behövs i många biologiska processer. Magnesium är viktigt för att upprätthålla normal muskel- och nervfunktion, reglera blodtrycket, stödja immunsystemet och upprätthålla benhälsa.

Magnesium finns naturligt i många livsmedel, inklusive gröna bladgrönsaker, nötter, frön, fullkornsprodukter och mejeriprodukter.  Kroppens magnesiumnivåer kan påverkas av faktorer som kost, hälsotillstånd och mediciner. Brist på magnesium kan leda till symtom som muskelkramper, trötthet, sömnproblem och oregelbunden hjärtrytm.