Stäng X

Sköldkörtel

Här presenteras samtliga analyser inom kategorin ”Sköldkörtel” som ingår i någon av våra hälsokontroller eller hälsoundersökningar. Var vänlig se information för respektive hälsokontroll eller hälsoundersökning för vilka prover som ingår i just din provtagning.

TSH

TSH står för tyreotropin eller tyreostimulerande hormon. Det är ett hormon som produceras i hypofysen, en körtel i hjärnan. TSH spelar en viktig roll i regleringen av sköldkörteln. Det stimulerar produktionen och frisättningen av sköldkörtelhormoner, såsom tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), som i sin tur påverkar ämnesomsättningen i kroppen. TSH-nivåerna kan mätas genom ett blodprov och används ofta för att diagnostisera sköldkörtelproblem, såsom hypotyreos (låg sköldkörtelfunktion) eller hypertyreos (överaktiv sköldkörtel).

T3

T3, eller trijodtyronin, är ett sköldkörtelhormon som produceras av sköldkörteln. Det bildas genom att jod binds till aminosyran tyrosin i sköldkörtelcellerna. T3 är den aktiva formen av sköldkörtelhormon och spelar en central roll i kroppens ämnesomsättning. Det påverkar nästan alla kroppens celler och reglerar processer som energiomsättning, kroppstemperatur, hjärtfrekvens, proteinsyntes och mycket mer. T3-nivåerna kan påverkas av olika faktorer och förändringar i deras balans kan leda till sköldkörtelproblem och andra hälsoproblem.

T4

T4, eller tyroxin, är ett sköldkörtelhormon som produceras av sköldkörteln. Det bildas genom att jod binds till aminosyran tyrosin i sköldkörtelcellerna. T4 är den huvudsakliga formen av sköldkörtelhormon som utsöndras av sköldkörteln. Det fungerar som ett föregångarhormon till T3 och omvandlas till T3 i olika vävnader i kroppen, där T3 har sina biologiska effekter. Eventuella avvikelser i T4-nivåerna kan indikera olika sköldkörtelrelaterade tillstånd.