Stäng X

Hormoner

Här presenteras samtliga analyser inom kategorin ”Hormoner” som ingår i någon av våra hälsokontroller eller hälsoundersökningar. Var vänlig se information för respektive hälsokontroll eller hälsoundersökning för vilka prover som ingår i just din provtagning.

Östrogen (gäller endast kvinnor)

Östrogen (Östradiol) är ett hormon som behövs för den kvinnliga reproduktionscykeln och har även viktiga funktioner hos män. Det är främst producerat i äggstockarna hos kvinnor och i mindre mängder i testiklarna hos män samt i binjurarna. Östrogen är ansvarigt för att främja och reglera utvecklingen och funktionen av de kvinnliga könsorganen, såsom livmodern, äggstockarna och brösten. Det påverkar också benhälsa, hudens elasticitet och hjärnans funktion. Dessutom kan östrogen ha effekter på humör, libido och kroppsfettfördelning. Östrogennivåerna varierar under menstruationscykeln och minskar under klimakteriet hos kvinnor.

Testosteron (gäller endast män)

Testosteron är det främsta manliga könshormonet, men det finns också i mindre mängder hos kvinnor. Det produceras främst i testiklarna hos män och i äggstockarna hos kvinnor, med mindre bidrag från binjurarna hos båda könen. Testosteron spelar en viktig roll i utvecklingen och upprätthållandet av manliga reproduktionsorgan, såsom testiklarna, prostatakörteln och sädesblåsorna. Det påverkar också muskelmassa, benstyrka, hårväxt (inklusive skäggväxt), utvecklingen av röda blodkroppar och sexuell lust. Utöver dess effekter på den manliga reproduktionsfunktionen kan testosteron också påverka humör, kognitiv funktion och energinivåer.